Cookies Consent

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. Mai mult...

SORELI GROUP

Panouri Fotovoltaice

Pompe de caldura

Centrale termice, Iscir centrale, clime, pufere

Contacteaza-ne
Play Video

Panourile termice se impart in doua categorii:

1. Panouri Solare Plane:

Panourile plane sunt realizate din placi de cupru asezate pe o izolatie din fibra de sticla si sunt acoperite de un material care absoarbe energia solara. Celulele din componenta sa sunt si ele protejate de un strat de sticla rezistent. Principalele lor avantaje sunt utilizarea extinsa pe durata anului si faptul ca pot fi folosite nu doar pentru incalzirea apei menajere, ci si pe cea a piscinelor, de exemplu.
Mod de functionare:
Un panou solar plan este prevăzut cu o placă absorbantă, de obicei, o foaie de cupru sau aluminiu, deoarece acestea sunt ambele bune conductoare de căldură, care sunt vopsite în negru pentru a absorbi radiația solară cu eficiență maximă. Această suprafață absorbantă conține mai multe țevi de cupru paralele, care sunt rulate pe lungime de-a lungul plăcii și conțin fluidul de pentru transferul de căldură. Aceste conducte de cupru sunt lipite de suprafața absorbantă pentru a asigura un contact maxim. Țevile și placa de absorbție sunt închise într-o cutie, cu o foaie transparentă deasupra, fie din sticlă sau din material plastic pentru a proteja placa absorbantă și pentru a crea un spațiu izolant.
Spațiul dintre placa absorbantă și panoul transparent împiedică pierderea căldurii conform efectului de seră. Pe măsură ce placa absorbantă se încălzește, se produce transferul căldurii fluidului din interiorul colectorului dar în același timp se produce și o pierdere căldură prin parțile laterale și inferioare. Pentru a minimaliza această pierdere de căldură, partea inferioară și părțile laterale sunt izolate cu polistiren sau folie de aluminiu.
Datorită formei plane eficacitatea lor este limitată, deoarece acestea pot funcționa la eficiență maximă atunci când soarele este direct deasupra, la amiază. În alte momente ale zilei, razele soarelui ating colectorul plan în unghiuri diferite, reducând astfel eficiența acestuia.
Avantaje:
  • Ușurință în montaj;
  • Nu conține componente deteriorabile;
  • Nu necesită golirea pe timpul iernii;
  • Posibilitatea conectării mai multor panouri pentru eficiențe mai mari în cazul aportului la încălzire sau încălzirea piscinelor;
  • Durată îndelungată de viață
  • Se poate utiliza cu sistemul DrainBack;
  • Dezavantaje:
  • Eficiența mai redusă datorită formei plane;
  • Panoul nefiind demontabil îngreunează transportul și manipularea;
  • 2. Panouri Solare cu Tuburi Vidate:

    Dupa cum le spune si denumirea, ele sunt alcatuite din tuburi din sticla borosilicat sudate intre ele, fiind mai eficiente decat cele plane si avand o intretinere minima. Singurul lor dezavantaj este ca pot fi utilizate doar in lunile calde ale anului, in Romania acestea intinzandu-se intre martie si noiembrie.
    Tipurile de panouri solare fotovoltaice cu tuburi vidate sunt printre cele mai utilizate in Romania, acestea fiind populare printre cei care locuiesc la case si doresc sa isi asigure independenta in productia apei calde menajere. Acestea se impart in doua categorii:
  • Presurizate:
  • Dintre cele doua tipuri, panourile presurizate dispun de tuburi termice, denumite si heat pipes in care se afla alte tuburi care contin agentul termic.
    Panourile presurizate au mai multe avantaje, insa cel mai important este faptul ca daca unul dintre tuburi nu mai functioneaza, celelalte vor asigura in continuare apa calda menajera pentru care au fost montate. De asemenea, sunt unele dintre cele mai simplu de montat.
    Mod de functionare:
    Panourile solare cu “HEAT PIPE” încorporează tuburi rotunde, care sunt perpendiculare pe razele soarelui pentru cea mai mare parte a zilei. Colectoarele solare cu “HEAT PIPE” conțin o conductă (o pipă), realizată din cupru, care preia căldura de la o placă absorbantă pentru a crește eficiența la temperaturi scăzute. Conducta din cupru în interiorul tubului vidat conține o cantitate mică de alcool sub presiune plus niște aditivi suplimentari pentru a preveni coroziunea sau oxidarea. Acest vid permite lichidului să se evapore la temperaturi mult mai scăzute, decât în mod normal la presiunea atmosferică.
    Când lumina solară sub formă de radiație încălzește suprafața plăcii absorbante din interiorul tubului de sticlă vidat, lichidul din interiorul conductei “HEAT PIPE” se transformă rapid în vapori fierbinți care fiind mai ușori, urcă la porțiunea superioară. Partea superioară a conductei “HEAT PIPE” , este conectată la un schimbător de căldură din cupru numit “colector”. Când vaporii fierbinți ajung în partea superioară a conductei, energia termică a vaporilor este transferată fluidului, apă sau glicol, care curge prin colectorul de legătură. Pe măsură ce vaporii fierbinți pierd energie și se răcesc, condensează într-un lichid care coboară pe conductă, care apoi urmează să fie reîncălzit și astfel procesul se ia de la capăt.
    Colectoarele cu tuburi vidate trebuie montate în așa fel încât să aibă un unghi minim de înclinare (circa 30 °), pentru ca lichidul intern al conductei să se scurgă pentru a reveni la baza tubului. Avantajul principal al sistemului cu “HEAT PIPE” este că între tuburi și colector e o conexiune “uscată”, instalarea fiind ușoară. De asemenea, în cazul în care un tub vidat se sparge, se poate schimba fără golirea sau demontarea întregului sistem. Această flexibilitate face ca sistemul “HEAT PIPE” cu tuburi vidate să fie ideal pentru orice nevoi.
    Modularitatea lui permite o instalare ușoară și capacitatea de a se extinde cu ușurință, prin adăugarea a mai multor colectoare, ceea ce face posibilă utilizarea panoului pentru încălzirea piscinelor sau pentru un aport la sistemul de încălzire din locuință. Tuburi vidate “HEAT PIPE” nu sunt umplute cu cantități mari de apă sau glicol, astfel eliminându-se încărcările care pot cauza probleme structurale.
    Avantaje:
  • Ușor de manipulat și montat;
  • Eficiență ridicată datorită formei tuburilor;
  • Posibilitatea conectării mai multor panouri pentru utilizări diverse;
  • Durata de viață îndelungată a tuburilor vidate;
  • Eficiență termică chiar și cu cer înnorat;
  • Nu conține componente deteriorabile;
  • Nu necesită golirea pe timpul iernii;
  • Spargerea unui tub vidat nu influențează buna funcționare a sistemului;
  • Dezavantaje:
  • O mică pierdere de energie datorită schimburilor de căldură din sistem;
  • Nepresurizate:
  • Panourile solare nepresurizate cu tuburi vidate fac parte din categoria sistemelor directe pentru prepararea apei calde menajere. Sunt sisteme complete care folosesc tuburi vidate simple pentru producerea de apă caldă menajeră. Aceste panouri solare se montează, de obicei, pe acoperișul casei și funcționează pe principiul termosifonului:

    • tuburile conțin apă, care este încălzită de soare, căldura rezultată ridicându-se în boiler.
    Panourile solare nepresurizate sunt recomandate în zonele unde temperaturile rareori scad sub punctul de îngheț. Aceste încălzitoare solare pentru apă sunt o soluție simplă , foarte ieftină și sigură pentru a obține energie termică de la soare .
    Mod de functionare:
    Apa rece cu presiunea de la rețea urcă în vasul flotor. Vasul flotor blochează presiunea rețelei, asemănător plutitorului din bazinul WC, după care coboară în cădere liberă în boiler și din boiler în tuburi. Apa încălzită în continuare va coborî prin cădere liberă spre utilizarea finală din locuință. În cele mai multe cazuri presiunea fiind foarte mică se folosește o pompă pentru ridicarea acesteia. Este important ca presiunea apei calde să fie egala cu presiunea apei reci pentru ca amestecul sa fie cât mai omogen.
    Avantaje:
  • costul relativ scăzut;
  • eficiență termică datorită încăzirii apei direct de la soare, fără pierderi colaterale;
  • durata de viață îndelungată a tuburilor vidate;
  • eiciență termică chiar și cu cer înnorat;
  • Dezavantaje:
  • Necesită suport rezistent datorită greutății boilerului umplut cu apă;
  • Utilizarea doar pe timpul verii, datorită pericolului de îngheț;
  • Golirea dificilă a sistemului se face în multe cazuri direct de la boiler;
  • Componente mecanice ușor deteriorabile, greu accesibile în cazul montajului pe acoperiș;
  • Dacă se sparge un tub, panoul nu se poate utiliza pana la înlocuirea acestuia;
  • Panou Solar Plan





    Panou Solar Presurizat



    Panou Solar Nepresurizat



    Contacteaza-ne

    Ne poti gasi si fizic la adresa:

    Calea Victoriei, Nr. 104 Arad, Romania

    office@soreli.ro

    +40 724 746 870

    +40 728 285 342

    Urmareste-ne

    © Soreli Group. All Rights Reserved.

    Designed by Soreli Group