Cookies Consent

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. Mai mult...

SORELI GROUP

Panouri Fotovoltaice

Pompe de caldura

Centrale termice, Iscir centrale, clime, pufere

Contacteaza-ne
Play Video
Pompa de căldură obține energia pentru încălzire din mediul înconjurător. Din acest motiv, se mai numește și încălzire ambientală. Dar cum funcționează de fapt o pompă de căldură? Aceasta extrage energia termică din mediul din afara clădirii și o face utilizabilă pentru încălzirea interioară. Pe lângă aerul interior sau exterior, o pompă de căldură este capabilă să extragă energia termică din apa subterană și din sol.

Câte tipuri de pompe de căldură există?


  • Pompa de căldură aer-aer

  • Pompele de căldură aer-aer, cunoscute în mod uzual ca aparate de aer condiționat, sunt o opțiune ușor de instalat, cu investiții reduse. Pompa de căldură utilizează energia din aer pentru a oferi atât capacități de încălzire, cât și de răcire, în mod eficient din punct de vedere energetic.

  • Pompa de căldură aer-apă

  • Pompa de căldură aer-apă extrage căldura din aerul exterior pentru a încălzi agentul frigorific (R32) care, la rândul lui, o va ceda către apa care circulă prin emițătoarele existente în locuință. Această variantă de pompă este considerată a fi cea mai economică din punct de vedere al investiției.
    La nivel de performanță, pompa de căldură are rezultate impresionante, chiar și pe timp de iarnă. Intervalul de funcționare al unității este până la o temperatură exterioară de până la -28°C.
    Pompa de căldură aer-apă este o opțiune pentru zonele în care nu există rețea de alimentare cu gaz. Are un consum minim de energie, iar dacă există alimentare electrică, pompa de căldură aer-apă reprezintă o modalitate simplă, compactă și eficientă de a încălzi o întreagă casă chiar și atunci când temperaturile coboară sub -25 °C.

    Pompele de căldură aer-apă se împart în trei categorii:

    1. Refrigerant Split este sistemul format dintr-o unitate exterioară care conține o parte dintre elementele circuitului frigorific (evaporator, compresor, valvă de expansiune, etc), o unitate interioară cu restul componentelor aferente circuitului frigorific (condensator) și partea hidraulică necesară conectării la instalația de încălzire interioară. Legătura dintre cele două unități este realizată de un traseu frigorific care conține freon.
    2. Hydrosplit este sistemul format tot din două unități, respectiv exterioară și interioară. În acest sistem, unitatea exterioară este alcătuită din întregul sistem frigorific, în timp ce în unitatea interioară se găsește partea hidraulică necesară conectării la instalația de încălzire existentă și elementele de control și protecție. Legătura dintre cele două unități este realizată de un traseu hidraulic ce conține apă.
    3. Monobloc este un sistem compact, format dintr-o singură unitate exterioară, care conține atât sistemul frigorific complet, cât și partea hidraulică necesară conectării la instalația de încălzire în pardoseală. Aici, legătură cu instalația de încălzire se realizează printr-un traseu hidraulic.

  • Pompa de căldură Sol-Apă

  • Pompa de căldură sol-apă utilizează energia solului, cunoscută și ca energie geotermală, pentru a produce agent termic și apă răcită. Funcționează pe baza unui circuit închis, format din pompa de căldură, foraj geotermal (captatoare verticale sau orizontale în funcție de suprafața de teren existentă și a posibilităților de forare) și sistemul de încălzire din locuință.
    Pompa de căldura sol-apă extrage căldura din pământ utilizând două variante de captatoare:
    Vertical: unde pompa de căldură poate colecta energie dintr-un puț forat în sol, cu o adâncime care variază între 100 – 200 de metri. Motivul este că în sol găsim o sursă de căldură cu o temperatură aproape constantă care poate fi utilizată pe tot parcursul anului, fără să fie afectată de schimbarea anotimpului. Este, de altfel, soluția potrivită pentru proprietățile care nu beneficiază de suprafață întinsă de teren.
    Orizontal: unde colectorii sunt îngropați la o adâncime de aproximativ 80 – 150 cm. Această instalare necesită o suprafață liberă întinsă de teren.
    Prin extragerea energiei din sol, pompele de căldură cu sursă geotermală sunt extrem de fiabile, chiar şi în cele mai reci climate. Temperaturile din sol rămân stabile pe toată durata anului, fiind astfel o sursă de energie regenerabilă ideală.

  • Pompa de căldură sol-aer:

  • O pompă de căldură cu sursă dublă, este o soluție care combină o pompă de căldură cu sursă de aer și o pompă de căldură geotermală.

  • Pompa de căldură Apă-Apă

  • Folosește apa subterană aflată în stratul freatic ca sursă pentru producerea căldurii. Poate fi folosită și apa din lacuri sau din râuri pentru sursa de încălzire. Pompa de căldură apă-apă necesită foraje de puțuri verticale. Pentru ca aceasta să fie conectată corespunzător la sursa de apă trebuie să se țină cont de direcția de curgere a apei subterane. Totodată, este o soluție potrivită caselor și locuințelor apropiate de o sursă de apă.

    Indiferent de sursa de energie ecologică exploatată, sistemul pompei de căldură este format din trei părți:
  • Sistemul de sursă de căldură: extrage energia din mediul înconjurător
  • Pompa de căldură: Transformă căldura din mediul înconjurător în energie utilizabilă
  • Sistem de distribuție și stocare a căldurii: distribuie și stochează căldura în clădire

  • O componentă esențială a circuitului de refrigerare este compresorul. Acest lucru se datorează faptului că, fără compresie, temperaturile de ieșire sunt prea scăzute pentru a putea încălzi o clădire la o temperatură confortabilă - cu atât mai mult în zilele foarte friguroase, cu temperaturi cu minus de două cifre. În practică, se folosesc mai multe compresoare, inclusiv compresoare cu piston sau compresoare scroll, care sunt toate acționate electric.
    Consumul de energie al pompei de căldură pentru compresie depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără cererea de căldură, tehnologia compresorului și, nu în ultimul rând, diferența de temperatură dintre sursa de căldură și sistemul de încălzire. Ca regulă generală: Cu cât este mai mare diferența de temperatură dintre sursa de căldură și temperatura de refulare, cu atât mai mult trebuie să lucreze compresorul.
    Contacteaza-ne

    Ne poti gasi si fizic la adresa:

    Calea Victoriei, Nr. 104 Arad, Romania

    office@soreli.ro

    +40 724 746 870

    +40 728 285 342

    Urmareste-ne

    © Soreli Group. All Rights Reserved.

    Designed by Soreli Group